Outreach

Epigrams in the picture

As DBBE is an ever-growing corpus of fascinating and diverse Byzantine book epigrams, we decided to put some of these hidden gems in the spotlight in the social media series #epigramsinthepicture!

 

 

Blog

The DBBE blog, Writing From the Margins, can be found here. You can also have look at

Interested in writing a blog post about our material? Go for it and get in touch!

Workshops

Teaching materials

“The Quest for the lost Epigram: Greek book epigrams in medieval manuscripts”

(featuring London BL Harley 5600 and many other treasures)

Abstract (in Dutch)

De wrok van Achilles, de avonturen van Odysseus en het tragische lot van Antigone: we kennen ze allemaal. Maar deze verhalen waren voor altijd verloren gegaan, hadden middeleeuwse (Byzantijnse) kopiisten ze niet zorgvuldig overgeschreven in manuscripten. Vaak voegden deze kopiisten voor of na de tekst of zelfs in de marge korte gedichtjes toe: ze prijzen de auteur de hemel in, richten zich tot de lezer (een bekend voorbeeld: “steel dit boek en je belandt in de hel!”) of uiten hun opluchting dat ze eindelijk klaar zijn met hun (soms saaie) kopieerwerk. Deze gedichtjes, ook wel boekepigrammen genoemd, worden vaak genegeerd. Nochtans bieden ze ons een unieke inkijk in de raadselachtige wereld van manuscripten.

De Database of Byzantine Book Epigrams (https://dbbe.ugent.be) is dé digitale tool bij uitstek waarin al deze boekepigrammen verzameld en ook onderzocht worden. Elke dag doen we nog nieuwe ontdekkingen! In deze workshop zijn jullie de onderzoekers. Jullie duiken in echte Griekse manuscripten en gaan op zoek naar epigrammen om ze te ontcijferen. Daarna gaan jullie aan de hand van onze database verder op onderzoek uit: Wie schreef deze verzen? Wanneer? Waarom? Vinden we dit gedicht nog ergens anders terug? Draai mee in ons team en ga mee op een historische queeste!

All info to be found at the website of Didactica Classica Gandensia (in Dutch).